Interviewen met aandacht

 

 

Interviewen met aandacht - Breinkracht  

< terug naar overzicht

 

Iemand interviewen is best spannend. Zeker wanneer diegene een verstandelijke beperking heeft. Een van hen is Jan, hij heeft een niet-aangeboren hersenletsel. Samen met 11 anderen woont hij onder begeleiding in een huis nabij Tiel.
Hoe we hier terecht zijn gekomen? Een van de cursisten van de ISWB Module Communicatie werkt als woonbegeleider in het woonhuis. Een mooie kans om hier een van de praktijklessen te laten plaatsvinden. Cecile Snijders is de betrokken vakdocent communicatie.

 

En daar zitten we dan, in het appartement van Jan. Althans bijna, eerst haalt Jan de stapels kleren van twee stoelen af om zitplaatsen vrij te maken. “Vind je het leuk om hier te wonen?” Jan: “Nee.” Oei, een pittige start met een gesloten vraag en een negatief antwoord. Maar gelukkig weten de interviewers op ontspannen wijze door te vragen en ontstaat er een prettig gesprek. “Wat zou voor jou het wonen dan prettiger maken?” En later: “Oh, je vindt het leuk om naar muziek te luisteren. Van welke muziek houd je dan?” Oprechte interesse en aandacht blijken de echte succesfactoren te zijn voor een goed interview.

 

Op de foto de cursisten van de ISWB Module Communicatie.

 

Cecile Snijders verzorgde eerder voor ISBW de volgende HBO-modules: Creatieve Ontwikkeling, Communicatiestrategie en -planning en Uitvoering van Communicatie.